Ohjeet vierailulle

Haluaisitko, että Karva-Kaverit tulisivat vierailemaan myös teidän palvelutaloonne, kouluun, kirjastoon, päiväkotiin, tapahtumaan tai muuhun sopivaan kohteeseen?

Essi kissa ottaa rennosti

Karva-Kavereita keikan jälkeen

Halikeikalla

Suomen Karva-Kaverit ry:n vapaaehtoiset lemmikkeineen käyvät eläinavusteisena vapaaehtoistoimintana ilahduttamassa vanhuksia, kehitysvammaisia, lapsia ja nuoria mm. lastenkodeissa, palvelutaloissa ja erilaisissa tapahtumissa. Toiminnassamme mukana olevat eläimet ovat testattuja eläinavusteiseen toimintaan soveltuviksi ja viihtyvät hyvin erilaisten ihmisten seurassa.

Jos olet kiinnostunut saamaan karvakkomme vierailulle, ole yhteydessä pääkaupunkiseudun koordinaattoreihin ja katsotaan yhdessä, miten asiassa voisimme edetä! Koordinaattorit tavoitat parhaiten sähköpostilla osoitteesta paakaupunkiseutu(a)suomenkarvakaverit.fi. Huomioithan, että myös koordinaattorit tekevät Karva-Kaveritoimintaa vapaaehtoistyönä eli vastaaminen saattaa kestää muutamia päiviä.

Karva-Kavereista vakiovierailijoita kohteeseenne?

Pääsääntöisesti uusien vierailukohteiden sopiminen tapahtuu ensin sähköpostitse, jonka yhteydessä sovimme mahdollisuuksien mukaan tutustumiskäynnin kohteeseen. Tutustumiskäynnillä koordinaattori pyrkii itse olemaan aina mukana, jotta käytännön asiat saadaan sovittua yhdessä kohteen yhteyshenkilön kanssa kasvotusten. Useimmiten tutustumiskäynnille tulee mukaan myös koordinaattorin oma Karva-Kaveri sekä muita karvakkoja, jotta kohteessa päästään jo hieman tutustumaan meidän vapaaehtoisiin, karvakkoihin ja vierailukäytäntöihin.

Teemme Karva-Kaveritoimintaa täysin vapaaehtoisvoimin, ainoa toiveemme vierailukohteen puolelta on, että käytännöt on puolin ja toisin hyvin hallussa. On myös hyvä pitää mielessä, että isoin osa vapaaehtoisistamme on päivätöissä. Näin ollen emme pysty sopimaan säännöllisiä vierailuja arkisin päiväsaikaan, vaan arki-illoille ja viikonloppuihin.

Onnistuneen vierailun käytännön ohjeita

Muutamia käytännön asioita on hyvä ottaa huomioon jo ennalta, kun yksikköönne on tulossa vierailulle eläimiä. Näin voidaan taata miellyttävä kokemus niin asiakkaille, henkilökunnalle kuin myös eläimelle ohjaajineen. Ohjeen voi ladata pdf-tiedostona tästä Ohjeistus vierailukohteisiin.

Ennen vierailua:

 • Huolehdithan, että koko henkilökunta ja asukkaat tietävät Karva-Kavereiden vierailupäivän ja -ajan.
 • Pyydämme ilmoittamaan, mikäli yksikössänne on infektiotauteja ja tarvittaessa henkilökunnan tulee ohjeistaa eläinten ohjaajia infektioilta suojautumisessa.
 • Mikäli vierailu joudutaan perua, olkaa yhteydessä paakaupunkiseutu(a)suomenkarvakaverit.fi
 • Valitettavasti toisinaan, mutta onneksi varsin harvoin, me joudumme perumaan vierailun esim. sairastumisen johdosta. Ilmoitamme peruutuksista heti kun asia on tiedossa.
 • Karva-Kavereiden turvallisuuden vuoksi pyydämme, että tarkistatte mahdollisuuksien mukaan lattiat ennen vierailua, jottei lattioilla ole lääkkeitä tms. jotka voisivat aiheuttaa vaaraa.

Vierailulla:

 • On erityisen tärkeää, että paikalla on vastaanottamassa joku henkilökunnasta Karva-Kavereiden vierailun alussa ja ohjeistamassa heitä oikeaan paikkaan.
 • Vierailua helpottaa kovin, jos asiakkaat voidaan voinnin mukaan kerätä osaston yhteiseen oleskelutilaan vierailua varten. Ohjaajat eläimineen voivat erikseen sovittaessa vierailla myös huoneissa. Tarkoituksenamme on tuoda iloa, ei aiheuttaa ylimääräistä järjestelyjä.
 • Emme keikkaile mielellään samaan aikaan ruokailuhetkien kanssa, jotta eläimet keskittyvät asiakkaisiin eikä mahdollisiin herkkupaloihin ruokapöydästä.
 • Mikäli eläimelle saa antaa herkkuja, herkut tuo paikalle eläimen ohjaaja.
 • Eläimemme ovat vierailulle tullessa aina ulkoilutettuja, mutta vahinkoja voi silti joskus sattua. Näihin tilanteisiin on hyvä varautua ennakkoon käsipyyhepapereiden ja puhdistusaineen voimin. Ohjaaja siivoaa toki mahdollisen vahingon, mutta puhdistusvälineiden kuljettaminen mukana hankaloittaisi melkoisesti kulkemista.
 • Eläimemme ovat testattuja ja viihtyvät ihmisten kanssa. Toivoisimmekin, että eläinten annetaan tehdä oma työnsä rauhassa. Vierailun päätteeksi monille kelpaa kiitokset ja rapsutukset myös henkilökunnalta.
 • Eläinten ohjaajat ovat vastuussa eläimestään ja haluavat suojella sekä ympäristöä eläimeltä, että eläintä ympäristöltä. Ohjaaja voikin opastaa asiakkaita/henkilökuntaa kohtaamaan eläimensä oikein.
 • Muistammehan puolin jos toisin arvostaa asiakkaan mielipidettä ja antaa tilaa heille, jotka eivät halua eläintä lähestyä.
 • Karva-Kavereiden vierailuaika kestää 15 minuutista tuntiin. Joskus vierailu voi yllättävästä syystä loppua lyhyeenkin. Toimimme aina eläinten ehdoilla.
 • Me olemme vastuussa vierailevasta eläimestä ja henkilökunta asiakkaista. Ettehän jätä meitä yksin asiakkaan kanssa.
 • Suomen Karva-Kaverit ry:llä on vastuuvakuutus, joka korvaa, mikäli vierailun aikana aiheutuu jotain vahinkoa.
 • On hyvä muistaa, että tämä on Karva-Kaveri ohjaajille vapaaehtoistyötä, josta he eivät saa palkkiota tai kulukorvauksia. Onnistunut vierailu on ilo asiakkaille, mutta myös kannuste tehdä eläinavusteista vapaaehtoistyötä.

Vierailun jälkeen:

Toivomme kirjallista palautetta muutaman kerran vuodessa, jotta voimme kehittää toimintaamme edelleen. Palaute saa olla hyvinkin vapaamuotoista piirustuksista yhteisiin valokuviin ja tarinoihin asti. Oman alueen koordinaattoriin voi olla aina yhteydessä ja sopia vierailuja koskevien aikataulujen tai muiden käytäntöjen muuttamisesta paremmin toimivaksi. Tavoitteemme on jättää jälkeemme vain hyvää mieltä ja yhteistyöllä onnistumme parhaiten. Palaute vierailuista ja mukavat tarinat kohtaamisista on aina tervetulleita!

Halataan kun tavataan!