Vapaaehtoisena Karva-Kavereissa – Kokemuksia ja kuvia

 

Taavi ottaa rennosti

Joulukuun 5. päivä juhlitaan vapaaehtoisia – vietämme Kansainvälistä Vapaaehtoisten päivää!

Suomen Karva-Kavereissa joka päivä on vapaaehtoisten päivä: Toimintamme tarkoituksena on kehittää ja toteuttaa eläinavusteista työskentelyä, jossa eläimen avulla tuodaan iloa ja vahvistetaan ihmisen terveyttä ja sosiaalista hyvinvointia, ehkäistään ihmisen hyvinvoinnin ongelmia ja tuetaan ongelman kohdanneita ihmisiä.

Pääkaupunkiseudulla teemme yli 300 vierailua vuosittain, haliannoksia jaetaan yli 700!

Toiminta ei olisi mahdollista ilman vapaaehtoisia lemmikkeineen, he ansaitsevat lämpöiset kiitokset ja rapsutukset!

 

 Vapaaehtoisten päivän kunniaksi kysyimme vapaaehtoisiltamme, millaisia ajatuksia vapaaehtoistoiminta juuri Karva-Kavereissa heissä herättää:

”Haluan saada aikaiseksi positiivista energiaa koiran kanssa. Sanatonta ja läheistä viestintää karvaisen kaverin ja vanhuksen/lapsen kanssa. Pelkkä kosketus tuottaa molemmille energiaa: MUISTOJA – HYVÄÄOLOA! Itse mukana, koska haluan nähdä ja saada itselle tuota energiaa myös.”

”Keikkailu on pieni vaiva itselle, mutta niin suuri asia niille asiakkaille. Mä haluan tehdä oikeasti jotain tärkeää ja joka vaikuttaa toiseen ihmiseen. Keikan jälkeen on aina niin hyvä olo, kun on nähnyt kuinka onnelliseksi se karvakaveri voikaan jonkun tehdä. Mä toivon että kun oon itse vanha, enkä enää voi pitää lemmikkiä niin tälläistä toimintaa vielä on.”

”Täysin pyyteetöntä työtä lähimmäisen rakkaudesta. Antaa tekijälle varmasti yhtä paljon kuin saajalle. Se ilo, mikä sekä lapsista että vanhuksista kumpuaa, kun saavat silittää eläintä, pitää sitä sylissä ja olla sen kanssa vuorovaikutuksessa. Se aito ilo saa meidät jatkamaan. Yksi pysäyttävimmistä ja mieleenpainuvimmista kokemuksista oli ja on edelleen, kun erittäin pitkään puhumatta ollut vanha rouva (pitkäaikaissairas) oli alkanut puhumaan hoitajalle käyntiemme jälkeen. Tämän vuoksi tätä tehdään.”

”Vierailut tekevät vanhuksen, koiran ja emännän tyytyväiseksi. Ja hekin, jotka eivät välitä koirista, haluavat myös jutella. Tällöin koiralle tekee hyvää rauhoittua viereen. Siis samalla koiralle harjoitusta. Oma isäni on palvelutalon asukas toisella paikkakunnalla ja siellä käy myös paikalliset karvakaverit vierailulla. Ja tietysti koira on aina mukana, kun käyn katsomassa isää. Heillä on oma vakioleikkikin.”

”Olemme mukana Karvakaveri-toiminnassa, koska haluamme antaa hoivakotien asukkaille hyviä hetkiä iloisen ja rapsutuksista nauttivan koiran seurassa. Saamme vierailuista hyvää mieltä pitkäksi aikaa.”

”On mahtavaa olla todistamassa sitä yhteyttä, joka muodostuu ihmisen ja eläimen välille heti ensi kohtaamisesta. Se, että eläin on juuri siinä hetkessä ihmistä varten. Koirani selkeästi nauttii näistä kohtaamisista. Itse saan iloa siitä kun saan todeta, miten molemminpuolista koiran ja asiakkaan onni on. ” 

”Keikkailusta on itselle pieni vaiva, mutta kuinka valtava se merkitys on asukkaille. Joillekin se merkitsee eläimen rapsutusta ja läheisyyttä, osalle riittää iloksi pelkkä eläimen näkeminen sekä se, että omistajakin siinä samalla vaihtaa muutaman sanan ja keskittyy kuuntelemaan (sitä paitsi välillä kuulee mielenkiintoisia ja hauskojakin tarinoita asukkaiden nuoruudesta/elämästä). Lasten kanssa taas on hienoa nähdä esim. se kuinka ehkäpä koirapelkoa saadaan vähän lievennettyä tällaisen ”varmasti turvallisen” karva-kaverin kanssa. Itsellekin tulee näistä vierailuista todella hyvä mieli, tietää tekevänsä jotain todella tärkeää ja merkityksellistä. Monessa paikkaa kuulee aina sen kuinka Karva-Kavereiden käyntiä on taas odotettu kovasti. Kiitos kaikille vapaaehtoisille, meidän työ on arvokasta!”

”Parasta on nähdä miten suuri asia ihmisille on karvaisen kaverin silittäminen.”